Faceți căutări pe acest blog

sâmbătă, 9 iunie 2012

Tiparituri vechi romanesti.Constantin Ucuta.Abecedar.



UCUTA CONSTANTIN, preot şi pedagog aromân.

N. în Moscopole (azi în Albania), sec. XVIII, fost preot-protopop în Posen (pe atunci în Prusia azi Poznan, în Polonia).

A tipărit lucrarea Noua pedagogie sau Abecedar uşor spre a învăţa pe copiii tineri carte românească (Viena, 1797, 2 + 29 foi), scrisă pe baza gaiului din Moscopole.

Militează pentru învăţarea şi cultivarea dialectului aromân.

Moscopole, (albaneză Voskopojë, Voskopoja; aromână Moscopole; greacă Μοσχόπολις, Moscopolis sau Moschopolis; macedoneană Москополе, Moskopole; sârbă: Москопоље, Moskopolje) este un mic sat din sud-estul Albaniei.
În secolul XVII era unul dintre cele mai mari orașe din Balcani și important centru cultural și comercial al aromânilor, aici apărând prima tipografie din Balcani, in afara Constantinopolului.
Orașul a fost distrus în întregime în 1788 de către Ali Pasha.
Deși aflat într-un loc destul de izolat din munții dintre Grecia și Albania, orașul a reușit să devină cel mai important centru al aromânilor. În zilele sale de glorie (anii 1760) avea o populație de peste 60.000(n.n 35.0000;) de locuitori, fiind al doilea oraș balcanic din punctul de vedere al populației și al prosperității, depășit fiind doar de Constantinopol.


sursa articol
sursa imagine
alta sursa

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu