Cladirea impozanta a fost ridicata la inceputul secolului XX in stil neogotic peste ruinele unei vechi curti domnesti - datata in secolul XV si folosind temeliile unui vechi palat neoclasic din vremea lui Alexandru Moruzi si a lui Mihail Sturdza.
Palatul Culturii dispunea inca de la bun inceput de dotari moderne precum incalzire, ventilatie, termostate, iluminat electric, aspiratoare.
Meritul pentru cladirea aceasta - o opera de arta, ii revine in mare parte arhitectului roman Ion Berindei. Pentru a preveni incendiile si propagarea acestora, acesta a tratat lemnul cu o substanta ignifuga si a folosit pentru tavan un material mai special (eternita).
Palatul Culturii din Iasi - scurta descriere
Palatul Culturii apartine unui stil neogotic flamboyant, cu detalii ornamentale si elemente heraldice in exterior.Intrarea consta intr-un donjon mare, pe care domina un vultur cu aripile desfacute. Cladirea adaposteste nu mai putin de 298 de incaperi, desi circula vorbe conform carora planul initial cuprindea cu 67 mai multe sali. Dintre acestea mentionam:
- Sala Gotica (ce gazduieste un mozaic reprezentand un bestarium medieval);
- Sala Voievozilor (aici se pot admira portretele domnilor si ale regilor Romaniei);
- Sala Henri Coanda (savant ce a contribuit la realizarea lambriurilor cu un material brevetat de el si care imita lemnul de stejar);
- Holul Central;
- Turnul Central (unde se gaseste un orologiu cu carillon, format din opt clopote ce se activeaza din ora in ora si a caror sunete redau "Hora Unirii").
sursa
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu