duminică, 31 octombrie 2010
Romani pe Discovery
Cine sunt romanii pe care Discovery a ales sa-i faca protagonistii unor scurt-metraje
Un motociclist care a calatorit pana in Mongolia si inapoi, un alergator de cursa lunga, un tanar practicant de parkour si un doctor care salveaza oameni la celalalt capat al lumii, sunt doar cativa dintre ‘eroii’ autohtoni ai unor productii de scurt metraj pe care Discovery le va difuza, incepand cu 27 septembrie. Prin pasiunile si stilul lor de viata intruchipeaza spiritul Discovery, motiv pentru care echipa din Romania a celebrului brand a ales sa le ‘ecranizeze’ povestile.
“De cand am inceput sa lucrez pentru Discovery, am fost intrebata in mod repetat: ’De ce nu facem programe in Romania?’ Am intrebat si eu la randul meu mai departe si am inteles ca pentru spectatorii Discovery este mai important ca programul sa fie Discovery, decat sa fie romanesc…De doi ani si jumatate caut subiecte, oameni, povesti care sa merite sa fie spuse. In spatele ideii de Discovery sta un anumit tip de entuziasm, un anumit tip de atitudine…Avem eroi Discovery si avem eroii romani. Nu am pretentia ca sunt singurii, ca sunt cei mai buni. Am aflat povestile lor si ne-au placut. Cred ca sunt niste buni ambasadori ai ideii de Discovery”, a spus intr-o conferinta Ada Roseti, channel director pentru Romania, Ungaria, Republica Ceha si Slovacia, cu ocazia lansarii grilei de toamna a postului, creata sub conceptul “Descopera eroul din tine!”.
Cine sunt ei:
Roland Hermann - “Tamaduitor”
Roland Hermann (32 de ani) este stomatolog, dar ar da oricand timpul petrecut in cabinetul lui privat din Medias pentru experientele traite in tari din lumea a treia. Dupa ce a absolvit facultatea, in 2003, a strans suficienti bani pentru medicamente si instrumente si a decis sa plece in expeditii, in tari precum Brazilia, Nepal, Ruanda, Ciad, pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de expertiza lui.
Aduna informatii, alege un loc anume, isi face echipa, ia legatura cu oamenii din teren si pleaca. Ca sa economiseasca bani, pe care ulterior i-ar putea folosi pentru medicamente si pentru a putea traversa mai repede distantele dintre sate, Roland si-a luat licenta de pilot. Asa ajunge mai repede la oamenii care au nevoie de el.
De ce a ales sa-si practice meseria in locuri indepartate ale lumii? “Pentru ca acolo locuiesc ei” si pentru ca ceea ce face il implineste, a raspuns Roland. Astfel, a ajuns sa practice medicina la un nivel ideologic, total dezinteresat.
Iar cand timpul liber ii permite, se bucura de parapanta, muzica (pian, chitara, Blockflöte), parasutism, alpinism, fotografie si desen.
Florin Capitanoiu – “Zburator”
Florin Capitanoiu (18) este cel mai talentat aeromodelist din cadrul clubului Aeropower din Bucuresti. El a inceput sa contruiasca modele de avioane si elicoptere cand avea doar 13 ani. Dupa doi ani devenea deja practicant de performanta.
In 2009, Florin a fost campion national la acrobatie cu modele clasa indoor, iar pentru 2010 si-a propus sa iasa invingator la acrobatie clasa f3a (modele clasa f3a cu anvergura 2m, motor termic).
Isi doreste sa devina pilot pe avioane comerciale, motiv pentru care in 2011 si-a propus sa intre la scoala Superioara de Aviatie Civila (SSAVC).
Marian Chiriac – “Alergator”
De mic copil si-a dorit sa alerge intr-un maraton. Acum mai bine de 23 de ani si-a implinit visul, insa el a continuat sa alerge – prin oras, pe munti, prin desert. A alergat prin Sahara si Himalaya, la peste 5.000 de metri altitudine. In ceea ce priveste maratoanele urbane, a participat la cele din Bucuresti, Atena, Toronto si Berlin.
In prezent, Marian antreneaza oameni obisnuiti pentru maratonul din Bucuresti, care va avea loc pe 17 octombrie. De profesie este jurnalist si, printre altele, editeaza revista Alerg, singura publicatie dedicata alergatorilor din Romania.
Florin Marza – “Saritor”
Florin Marza si-a descoperit pasiunea pentru Parkour la 16 ani, in orasul natal, Galati. La inceput a fost o joaca, insa, cu timpul, a devenit un mod de viata. In prezent, Florin sau Skypici, cum este cunoscut in lumea practicantilor de Parkour, este unul dintre cei mai cunoscuti traceuri (practicanti de Parkour) din Romania.
Pentru el, a fi “saritor” inseamna a-ti descoperi propriile limite si a te pregati intens pentru a le depasi. De 6 ani, se antreneaza cate 2-3 ore pe zi. Mai ‘fura’ miscari din filme si vrea sa devina cascador.
In 2009, a reusit sa ajunga in Lisses (Franta), orasul in care a luat nastere Parkour-ul, unde l-a cunoscut pe cofondatorul acestei discipline, Sebastien Foucan. In urma acestei calatorii, din dorinta de a se face inteles si a transmite si altora pasiunea sa pentru Parkour, a realizat un documentar – “Journey through life“.
Singura competitie care exista si pe care incearca s-o castige este cea cu sine insusi.
Szabo Jeno – “Scufundator”
Jeno (42) locuieste in orasul Valea Crisului, din judetul Covasna, este casatorit si are doi copii. S-a antrenat sa devina scafandru inca din copilarie. Acum 20 de ani, s-a scufundat in Delta cu renumitul Jacques-Yves Cousteau, care i-a facut cadou propriul costum. Între anii 1985 si 2004, Jeno a obtinut peste 25 de acreditari internationale.
In tot acest timp, a antrenat si alti pasionati de scufundari, fiind, in paralel, un adevarat vanator de comori. O experienta de neuitat a fost atunci cand a gasit cateva dintre comorile ascunse pe coasta Africii de Sud.
In 2009, Jeno a început un proiect special pentru surdo-muti. Mai exact, ii ajuta sa comunice sub apa, folosindu-se de propagarea sunetului prin apa sub forma de unde - tehnica folosita pentru comunicarea cu delfinii. In prezent, el spune cu greu ‘nu’ provocarilor, fiind mereu pregatit pentru o noua experienta subacvatica, fie ca inoata inconjurat de rechini, fie ca este vorba de o simpla scanare a fundului Marii Negre.
Mihai Barbu – “Calator”
Un om, o motocicleta, 26.000 km, 4 luni, 13 tari. Peste 800 de imagini incredibile si 200 de pagini de poveste in 43 de scrisori. Peste 40.000 de vizitatori unici pe mongolia.ro plus distinctia de “Blogul foto al anului” la Roblogfest 2009. Asa am putea rezuma, in putine cuvinte, povestea calatoriei lui Mihai Barbu (30) pana in Mongolia si inapoi.
Mihai si-a planificat calatoria timp de doi ani. Cu o luna înainte de plecare, si-a dat seama ca i-ar prinde bine niste bani in plus fata de bugetul alocat initial. Exact banii de benzina. Pentru ca nu mai avea timp sa obtina parteneriate pentru difuzarea unor reportaje de pe drum, lui Mihai i-a venit o idee originala: a împartit drumul sau in segmente de cate 500 de kilometri si în schimbul a 50 de euro pentru fiecare segment vandut a oferit cumparatorului povestea si fotografiile realizate pe bucata respectiva de drum. Numele fiecaruia a fost scris pe un abtibild lipit pe parbrizul lui Doyle – motocicleta cu care a plecat la drum. In urma postarii anuntului pe un forum de motociclism, Mihai a vandut toti kilometri in mai putin de doua saptamani.
De meserie, Mihai este fotoreporter. A colaborat cu cotidiene nationale precum Romania Libera sau Evenimentul Zilei, dar si cu agentii internationale de stiri, precum Reuters sau AFP.
Sebastian Codreanu – “Chopplitor” (constructor de motociclete)
Sebastian Codreanu (23) este pasionat de motocicletele unicat pe care le proiecteaza si pe care le construieste singur, manual. Si-a descoperit pasiunea cand avea doar 16 ani, iar in prezent este unul dintre cei mai tineri constructori de motociclete din Europa.
Cel mai mult ii place sa reconditioneze motociclete din anii 30’ – 40’ pentru ca, spune el, nu necesita o tehnica complicata. De aici si pasiunea lui pentru motoare vechi. A terminat Dreptul, dar e convins ca nu va profesa niciodata in domeniu. Ii place prea mult sa fie ‘chopplitor’. Lucreaza cate 8 ore pe zi, iar o motocicleta o construieste in 6 luni, de la zero.
Ultima sa creatie, Rising, a fost premiata la cel mai mare salon moto din Europa, ce are loc la Padova (Italia). Ca premiu, lui Sebastian i s-a oferit ocazia sa-si expuna motocicleta in cadrul celei mai mari expozitii din lume – “Daytona Rat’s Hole” – in Statele Unite.
Pentru 2011, Sebastian si-a propus sa participe la Campionatul Mondial de Design Moto.
Filmele cu povestea lor sunt scurt-metraje de cate 3 minute si vor fi difuzate in fiecare zi, de la ora 22.00, pe Discovery Channel, incepand cu 27 septembrie.
Realizarea lor este o initiativa locala, gandita special pentru publicul din Romania. Exista, totusi, posibilitatea ca cele 7 filmulete sa fie difuzate si in alte tari, daca echipele Discovery de acolo vor dori acest lucru. Intre timp, Discovery Romania cauta noi povesti cu “eroi” autohtoni, pentru o parte a doua a proiectului, planificata pentru anul 2011, potrivit Adei Roseti.
sursa
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu