luni, 30 ianuarie 2012
Ion Luca Caragiale pentru toti de 30 ianuarie
Ion Luca Caragiale (n. 1 februarie S.N. 13 februarie 1852, Haimanale, județul Prahova, Țara Românească, astăzi I. L. Caragiale, județul Dâmbovița, România – d. 9 iunie 1912, Berlin)[1] a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român, de origine greacă.[2] Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români.[3] A fost ales membru post-mortem al Academiei Române.
Ab irato
Nu-mi măsur bine versul? Ce? Cum? Auzi acolo!
Dar ritmu-mi curge-n vine! și rima? je m'en moque
Nici pot gândi aminteri! Mi-e tată bun Apolo!
Vrei strălucită probă? Iat-un sonet ad-hoc.
Nu sunt corist! Sunt maistru-n recitativ și solo !
Băcane, râzi ca prostul și nu m-asculți de loc...
Ei da! nu-mi plac nici mie măslinile de Volo!
Ironic sunt — am ace pentr-ori-și-ce cojoc.
Băcan stupid! Te fulger!... Inspiră-mă, Erato,
Dă-mi aspră vină pentru sonetu-mi ab-irato —
Să-l sfarăm cu prestigiul divinei poezii:
Tu? imbecil nemernic! Tu să mă iei la vale?
La scârnava-ți tarabă zic un aeternum vale...
Eu? Eu am rima justă —tu? False terezii!
sursa
duminică, 29 ianuarie 2012
Willy Pragher.Istorie cultura germano-romana
Willy Pragher si-a infipt radacinile in doua culturi:cea germana si cea romana.S-a nascut in Berlin si s-a consacrat ca fotograf profesionist surprinzand realitatile celor 2 societati in perioada interbelica!
Perioada din Romania inseamna din puncte de vedere fotografic 12.000 de imagini.Colectia este pastrata la Arhivele Statului din Freiburg si constituie pentru epoca respectiva cea mai mare colectie a unui fotograf din afara Romaniei.
Willy Pragher n-a excelat niciodata in studiul stiintelor exacte,desi tatal sau era la vremea respectiva un cunoscut inginer chimist,originar din Bucuresti.Dimpotriva a manifestat de timpuriu inclinatii si talent pentru zona artistica a disciplinelor scolare.
Educatia
Se naste in 4 mai 1908 la Berlin,intr-o familie provenind din burghezia instarita a vremii.
Mama sa fiind originara din Saxonia.Resedinta bucuresteana a bunicilor,casa de vacanta a familiei de la Predeal,precum si concediile petrecute in mod regulat in statiuni ca Bad Ischl sau Nizza sunt o dovada graitoare a statului lor social de familie avuta.
In primii ani a beneficiat de o educatie scolara obisnuita.La intrarea Romaniei in razboi impotriva Germaniei,in august 1916,a fost exmatriculat pe motiv ca tatal sau este cetatean al unei puteri inamice.A fost reprimit la cursuri abia in 1918,dar eliminarea din scoala l-a marcat prfund,la unele materii,in special la disciplinele realiste,fiindu-i aproape imposibil sa recupereze.Mai mult,in loc toceasca latina,greaca si matematica,Willy Pragher prefera sa scrie compuneri despre sistemul midern de transport public din orasul sau natal sau sa construiasca o macheta a unei statii de tren urban.In acelasi timp,ia lectii de saxofon si trompeta,fiind totodata bateristul formatiei de jazz a scolii.De asemenea,se preocupa pentru teme ale noii teorii a formelor arhitecturale,manifestand interes fata de stilul Bauhaus si diferitele ateliere ale acestuia.
Primele incercari fotografice le face in anul 1924.Cele dintai imagini sunt peisaje din Predeal si Sinaia,stranse sub titlul "Impresii romanesti" in brosura "Amintiri din vara anului 1924".Fotografiile le-a realizat cu aparatul de fotografat al tatalui sau,un Minimum Palos 9/12.Din anul 1928 detin propriul sau aparat de fotografiat,Un Zeiss cu placa fotografica de 9 /12.
Intre anii 1929-1930 devine ucenic zetar si se pregatesteprofesional in tehnica fotografiei si a reproductiei la Editura Ullstein.O vreme este practicant la studioul de film de animatie Schumann din Berlin.Urmatorii doi ani face primii pasi catre statulul de fotograf profesionist,infiinteaza o agentie fotografica si intreprinde mai multe calatorii in scop fotografic in alte landuri germane si in Europa.Izbungnirea celui de=al 2-lea Razboi Mondial il gaseste ca grafician si fotograf publicitar la o companie petroliera din Bucuresti.Willy Pragher obtinu-se o oferta din partea Sociteatii Romanesti de Distribuire a Combustibilului Osin ca fotograf si grafician in cadrul secite de publicitate.A acceptat imediat oferta urmandu-si parintii care parasisera Germania deja din anul 1937 si se stabilisera in Romania.
Ianuarie Traditii.
Numele vine de la gerul mare ce caracterizeaza aceasta luna.
Sfantul Vasile – 1 ianuarie: masa de Sfantul Vasile, la care participa tinerii, este un obicei care inca se mai pastreaza in diferite zone ale tarii. In cele patru colturi ale mesei se asaza, sub fata de masa, diferite obiecte: un ban, o bucata de mamaliga, o oglinda, o bucata de carbune. Fetele si baietii trebuie sa aleaga unul dintre colturi fara sa stie ce este dedesubt. Obiectul aflat sub fata de masa va indica lucrul de care va avea parte tanarul in anul respectiv: Cel care a nimerit banul va fi bogat, cel care a aflat mamaliga va avea bucate din belsug, cel care a nimerit oglinda va avea chip frumos, iar cel care a dat peste carbune va fi rau si cu inima neagra.
Obiceiul perilor de porc are caracter de premonitie: pe o vatra incinsa, doi tineri asaza doua fire de par de porc. Dupa ce se incalzesc, firele se rasucesc si sfaraie; daca in momentul acesta ele se apropie, tinerii se vor casatori, daca se indeparteaza, nu se va realiza casatoria.
Boboteaza (Iordanul) – 6 ianuarie: la Boboteaza nu se spala rufe, apa sfintita luata acum are puteri miraculoase, ea nu se strica niciodata. La Boboteaza se sfintesc toate apele, iar preotul se duce la o apa unde va arunca crucea. Mai multi barbati se arunca in apa ca sa o aduca inapoi, iar cel care va scoate crucea din apa va avea noroc tot anul.
Iordanitul femeilor: in satele din nordul tarii, pe vremuri, femeile se adunau in grupuri mari acasa la cineva si duceau alimente si bautura. Dupa ce serveau masa, ele cantau si jucau toata noaptea. Dimineata ieseau pe strada si luau pe sus barbatii care apareau intamplator pe drum, ii luau cu forta la rau amenintandu-i cu aruncatul in apa. Tot acum, in unele regiuni, avea loc integrarea tinerelor neveste in comunitatea femeilor casatorite prin udarea cu apa din fantana sau dintr-un rau. In noaptea de Boboteaza, tinerele fete isi viseaza ursitul. Ele isi leaga pe inelar un fir rosu de matase si o bucatica de busuioc; busuioc se pune si sub perna. Fetele care cad pe gheata in ziua de Boboteaza pot fi sigure ca se vor marita in acel an.
Sfantul Ioan Botezatorul – 7 ianuarie: acest obicei, numit ?Udatul Ionilor”, are loc in Transilvania si Bucovina. In Bucovina, la portile tuturor care poarta acest nume se pune un brad impodobit, iar acesta da o petrecere cu lautari. In Transilvania cei care poarta acest nume sunt purtati cu mare alai prin sat pana la rau unde sunt botezati/ purificati.
Circovii de Iarna (15-17 ianuarie): divinitati meteorologice raspunzatoare pentru viscole si pentru pagubele aduse de lupi turmelor de oi. Oamenii ii cinsteau, desi erau considerati forte diavolesti, prin interdictii de munca pentru a li se castiga bunavointa. In zilele lor nu se lucrau lana si pieile de animal.
Sfintii Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur (Trisfetitele) (30 ianuarie) – in aceasta zi sunt interzise toate activitatile casnice. Aceasta sarbatoare se tinea mai ales la casele unde erau fete de maritat, pentru norocul lor.
sursa
joi, 26 ianuarie 2012
Abonați-vă la:
Postări (Atom)